CULTURA SI ISTORIE  /  MUZEE SI CASE MEMORIALE

Muzeul de Istorie şi Etnografie - Bicaz

Muzeul de istorie si etnografie de la Bicaz a fost infiintat in anul 1958 ca urmare a cercetarii complexe realizate de Academia Romana in zona lacului de acumulare al hidrocentralei “Dimitrie Leonida” de la Bicaz. Din anul 1966 muzeul functioneaza in cladirea fostului Teatru satesc “Ion Kalinderu”. Construita la inceputul secolului al XX –lea, cladirea muzeului este inscrisa ca monument istoric. Expozitia permanenta a muzeului de istorie si etnografie este structurata pe trei spatii distincte care ilustreaza istoria monografica a Vaii Bistritei, dar si cele 102 picturi donate orasului de pictorita Iulia Halaucesu.

Continuare »

Muzeul de Artă Iulia Hălăucescu - Tarcău

Muzeul de arta “Iulia Halaucescu” a fost inaugurat in noiembrie 2003 la comuna Tarcau, in cladirea in care a functionat “fosta scoala a invatatorului”. Cu sprijinul autoritatii locale dar si a numerosi sponsori iubitori de arta, a fost reconstruita cladirea in proportie de 80 la suta si amenajata pentru a deveni muzeu. Expozitia permanenta a muzeului se intinde pe o suprafata de 100 de metri patrati amenajati asemenea unui tarim de poveste, care dezvaluie farmecul Tarcaului de alta data.

Continuare »

Muzeul Zoologic C. Romanescu – Poiana Teiului

Constantin Romanescu a fost invatator si timp de 36 de ani a fost si director al scolii din sat Dreptu. Figura marcanta pentru comunitatea din comuna Poiana Teiului indragitul invatator a fost prieten al scriitorului Mihail Sadoveanu, dar si creatorul expozitiei zoologice din sat.

Continuare »Colecţia de Etnografie şi Artă Populară Bicazu Ardelean

In cladirea scolii din Telec (Paraul Caprei) s-a organizat un muzeu de arta populara si etnografie cu exponate care vorbesc deosebit de sugestiv despre viata si ocupatia din cele mai vechi timpuri a locuitorilor acestor meleaguri.

Prin contributia profesorului Barna Augustin Marcian si a sotiei sale Elena Barna s-a realizat aceasta colectie de etnografie si arta populara care ofera o imagine vie a obiceiurilor si traditiilor din valea Bicazului.

Continuare »Muzeul Sătesc Ceahlău

In localitatea Ceahlău, in apropierea Palatului Cnejilor, in prima şcoală din sat s-a amenajat cu sprijinul sătenilor şi a ocoalelor silvice Ceahlău şi Borca un muzeu sătesc.

Muzeul cuprinde o secţie de etnografie care pune in evidenţă specificul etnografic al localităţii şi principalele ocupaţii prin vechi unelte, piese de port popular, ţesături şi cusături de decor interior donate de locuitorii satului.

A doua secţie de ştiinţe naturale prezintă cateva elemente faunistice specifice Masivului Ceahlău precum: ursul, lupul, cocoşul de munte, cerbul, vulpea, păstrăv, lostriţă etc.

Continuare »