CULTURA SI ISTORIE  /  BISERICI SI MANASTIRI

Manastirea Tarcau

Manastirea Tarcau este situata pe Valea Tarcaului, la aproximativ 43 de kilometri de orasul Piatra-Neamt, intre localitatile Brates si Ardeluta. Aici se poate ajunge pe drumul secundar care se desprinde catre sud (aproximativ 16 km) din soseaua Piatra Neamt- Bicaz, la circa 5 km de orasul Bicaz.

Biserica de la manastirea Tarcau care poarta hramul “Duminca Tuturor Sfinţilor” a fost construita in anul 1833 de catre ieroschimonahul Avramie. De la inceput, manastirea Tarcau a fost inzestrata cu loturi de padure, fanete si mori pe Tarcau pentru a putea asigura sursele de venit necesare celor 20 de calugari care vietuiau aici. Turnul clopotnitei a fost construit in anul 1868 iar chiliile au fost refacute intre anii 1967-1968. Cu timpul, numarul calugarilor a scazut, motiv pentru care Schitul Tarcau a trecut sub ascultarea Manastirii Bistrita. Din anul 1990, asezamantul monahal a obtinut din nou statutul de manastire.

Din punct de vedere architectural biserica de la manastirea Tarcau este construită din lemn de frasin dupa un plan triconc traditional, de dimensiuni reduse si nu are turla. Acoperisul bisericii este construit in doua pante repezi, iar intrarea in biserica este protejata de un pridvor inchis, adaugat in anul 1936. In interior intalnim o arcada din barne care separa pronaosul de naos. Bolta naosului are la partea superioara o suprafata hexagonala si se desfasoara pe axul longitudinal.

Catapeteasma bisericii sculptata pe scanduri late de tei si icoanele dateaza din perioada ctitoririi, mai exact de la inceputul secolului al XIX-lea. Este bine conservata si se remarca prin cursivitatea liniilor, precizie si vivacitate cromatica. Construit din barne de lemn, turnul-clopotnita are doua nivele si un acoperis bulbat, lucru mai putin intalnit la bisericile din Moldova. Cele doua case monahale dateaza din secolul al XIX lea si impreuna cu noile constructii inchid incinta manastirii Tarcau pe latura sa vestica.

Inapoi »

Tarcau TURISM