CULTURA SI ISTORIE  /  BISERICI SI MANASTIRI

Manastirea Muntele Ceahlau

Manastirea Muntele Ceahlau se afla pe muntele Ceahlau la o altitudine de 1700m, in apropierea Cabanei Dochia.

Din cele mai îndepărtate timpuri, în jurul muntelui Ceahlău au existat numeroase schituri sau peşteri cu pustnici, călugări şi călugăriţe. Unele au fost mistuite de foc, de avalanşele de zăpadă sau de stâncile prăvălite peste ele. A supravieţuit timpurilor numai Mănăstirea Durău. Sunt cunoscute din lucrările de specialitate schiturile pentru călugăriţe: Casiana Ceahlău, din secolul al XVIII-lea, desfiinţat în secolul al XIX-lea; Răpciuni Ceahlău, cu hramul Sfântul Ioan Teologul, fondat la începutul secolului al XVIII-lea; Sofia Ceahlău, din secolul al XVIII-lea, desfiinţat în secolul al XIX-lea. Pentru călugări au existat schiturile: Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil Răpciuni, fondat înainte de 1773, transformat apoi în parohie în secolul al XlX-lea; Gura Bicazului, început în secolul al XlX-lea, acum dispărut; Sfânta Treime din Poienile de sub Ceahlău, fondat în 1599 de Ieremia Movilă, de asemenea dispărut. Cu trecerea timpului in zona Ceahlaului a supravietuit doar Manstirea Durau.

In anul 1992, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei Daniel, a initiat infiintarea manastirii Ceahlau, fiind principalul ctitor al lacasului. Asezamantul este construit pe un platou al muntelui ce este inconjurat de stanci mari. Aproape de Manastire se afla si cabana Dochia si statia meteorologica Ceahlau-Toaca.

Materialele de constructie necesare au fost transportate cu ajutorul elicopterelor Armatei Romane. In august 1993 constructia bisericii a fost terminata. In pridvor deasupra usii de intrare in pronaos se afla pisania de marmura pe care este consemnata intraga istorie a manastirii astfel: "Cu voia Tatalui, cu ajutorul Fiului si cu lucrarea Sfantului Duh, s-a ridicat aceasta sfanta manastire cu hramul "Schimbarea la Fata" si "Binecredinciosul Stefan cel Mare si Sfant in memoria sihastrilor calugari si calugarite care s-au nevoit in aceste parti de-a lungul vremurilor, coborand prin rugaciune cerul, pe pamantul Moldovei si inaltand sufletele oamenilor in imparatia lui Dumnezeu."

Este situate în comuna Ceahlau Județ Neamt;
A fost construită în anul 1993;
Poartă Hramul Schimbarea la Fata si Stefan cel Mare si Sfant;
Deschisa turiștilor fara taxă de vizitare.

Inapoi »