CULTURA SI ISTORIE  /  BISERICI SI MANASTIRI

Biserica de Lemn din Bicazu Ardelean – Pârâul Caprei

De pe DN 12C Bicaz – Lacu Roșu, din comuna Bicazu Ardelean spre Telec, pe șosea asfaltată, putem ajunge la biserica de lemn de la Pârâul Caprei care are hramul„Sfântul. Dumitru“.

În această splendidă biserică din lemn de tisă, construită pe talpă de tisă, s-a slujit constant de când a fost ridicată, până în zilele noastre. Este cea mai veche biserică creștin-ortodoxă de pe valea Bicazului, de la Bicaz Chei şi până dincolo de Bicaz spre Pângărați, singura biserică de lemn de la noi din judeţ pictată în interior în întregime. De aceea, biserica de lemn de la Bicazu Ardelean face parte din monumentele istorice de mare preț din judeţul Neamţ.

Când intri în biserică și privești la felul în care este pictat interiorul țesut în cheutori, ți se pare că intri într-un alt timp în care parcă-i vezi pe oamenii locului lucrând în armonie la ridicarea acestei bijuterii închinată lui Dumnezeu, încă de pe la anul 1692, când aici trăia o mare comunitate de creștini – ortodoxi, așa după cummenționează Josef Benkö în lucrarea sa “Milcovia”. De altfel, ilustrând armonia dintre oamenii locului, o trăsătură distinctă a poporului român, în cimitirul bisericii aflăm și morminte ortodoxe și greco-catolice.

Inapoi »