CULTURA SI ISTORIE  /  BISERICI SI MANASTIRI

Biserica Sf Mare Mucenic Gheorghe – Bicaz

Nu departe de confluenţa fostului râu Bistriţa (astăzi zăgăzuit de marele Baraj al lacului Izvorul Muntelui) şi râul Bicaz, pe un teren mai ridicat, lângă şoseaua Piatra Neamţ - Vatra Dornei se află biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, din parohia Oraşului Bicaz.

Aici, călugărul Damaschin Neagu, a construit la inceputul sec. XVIII un schit de lemn, pe malul drept al Bistriţei. Astăzi, acest deal îi poartă numele. Acesta a funcţionat o perioadă ca schit de călugări, apoi ca schit de maici. După o sută de ani, în anul 1821, în timpul lui Mihail Sturza, cu blagoslovenia Mitropolitului Veniamin Costachi, pe locul vechiului schit, s-a construit actuala biserică, din piatră, în formă de cruce, ulterior adăugându-i-se pridvorul. Primul ctitor a fost părintele Ioan Duhovnicul, ajutat de preoţi vrednici precum pr. Teodor, pr. Ioan, pr. Neculai, pr. Gheorghe şi de dascălii Constantin şi Ioan.

Continuare »

Schitul Cerebuc - Bicaz

La Schitul Sfantul Ilie (Cerebuc) se poate ajunge parcurgand 7 km din drumul axial ce leagă localitatea Izvorul Muntelui de Durău. Schitul Cerebuc cu hramul Sfântul Proroc Ilie este un schit de călugări ce aparţine de Mănăstirea de pe Muntele Ceahlău. Acesta a fost înfiinţat pe locul unei mai vechi sihăstrii în anul 1614 iar ulterior a rămas în paragină şi a fost reînfiinţat în anul 1996. Schitul se află la 20 km de oraşul Bicaz şi aparţine de satul Izvorul-Alb, Neamţ.

În prezent la schit vieţuiesc 5 călugări, iar egumen este Protosinghel Gherontie Munteanu. Această sihăstrie a jucat un rol important în menţinerea tradiţiei isihastre de pe Muntele Ceahlău, mai ales în secolele XVIII-XIX, perioadă când s-au nevoit aici numeroşi sihastri. Aceştia au menţinut multă vreme toaca şi clopotul de pe Ceahlău, dar şi hramul tradiţional de la 6 august păstrând astfel o legătură strânsă cu celelalte asezăminte monahale din zonă.

Continuare »

Schitul Cuviosul Paisie de la Neamt - Capsa - Bicaz

În 1991 o credincioasă în vârstă, donează mănăstirii Tarcău un teren pentru construcţia unei biserici. Stareţul din acel an al mănăstirii, Ioachim Rad, iniţiază înfiinţarea unui schit aici, în Bicaz, însărcinându-l pe Ieromonahul Modest Rusu să se ocupe de construirea bisericii. Cu greutăţile inerente începutului, s-a reuşit ca din 1992 până în 1995 biserica să fie construită, urmând să fie pictată.

La 13 mai 2001 Părintele stareţ Ciprian Zaharia a informat că a fost ridicat şi corpul de chili.

Schitul Cuviosul Paisie de la Neamt a fost sfintit in anul 1997, Biserica schitului este construita din caramida.

Schitul se afla acum in purtarea de grija a Manastirii Bistrita.

5 vietuitori, viata de obste ; Hram: Sfanta Treime, Cuviosul Paisie de la Neamt ; Acces: sos. Piatra-Neamt-Bicaz, oras Bicaz, cartier Capsa ; Egumen: protos. Gherontie Tibulca ; Adresa: Bicaz, 615100, jud. Neamt;

Manastirea Muntele Ceahlau

Manastirea Muntele Ceahlau se afla pe muntele Ceahlau la o altitudine de 1700m, in apropierea Cabanei Dochia.

Din cele mai îndepărtate timpuri, în jurul muntelui Ceahlău au existat numeroase schituri sau peşteri cu pustnici, călugări şi călugăriţe. Unele au fost mistuite de foc, de avalanşele de zăpadă sau de stâncile prăvălite peste ele. A supravieţuit timpurilor numai Mănăstirea Durău. Sunt cunoscute din lucrările de specialitate schiturile pentru călugăriţe: Casiana Ceahlău, din secolul al XVIII-lea, desfiinţat în secolul al XIX-lea; Răpciuni Ceahlău, cu hramul Sfântul Ioan Teologul, fondat la începutul secolului al XVIII-lea; Sofia Ceahlău, din secolul al XVIII-lea, desfiinţat în secolul al XIX-lea. Pentru călugări au existat schiturile: Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil Răpciuni, fondat înainte de 1773, transformat apoi în parohie în secolul al XlX-lea; Gura Bicazului, început în secolul al XlX-lea, acum dispărut; Sfânta Treime din Poienile de sub Ceahlău, fondat în 1599 de Ieremia Movilă, de asemenea dispărut. Cu trecerea timpului in zona Ceahlaului a supravietuit doar Manstirea Durau.

Continuare »

Schitul Poiana Maicilor - Rapciunita

11 vietuitoare, viata de obste;
Hramuri: Sfanta Teodora de la Sihla si Acoperamantul Maicii Domnului;
Acces: din Comuna Ceahlau, in Poiana Maicilor, la altitudinea de 1326 m;
Egumena: monahia Ioanichia Calin;
Adresa: com. Ceahlau, 617125, jud. Neamt
Schitul Stanile

Schitul Stanile a fost infiintat in anul 1998 si apartine de Manastirea Muntele Ceahlau.

Chiliile si paraclisul sunt din caramida.

3 vietuitori, viata de obste;
Hram: Sfantul Antonie cel Mare;
Acces: la altitudinea de 1400 m, pe Muntele Ceahlau, in apropierea Manastirii Muntele Ceahlau;
Egumen:ierom. Vichentie Patatu;
Cazare:4 locuri;
Adresa: com. Bicazul Ardelean, 617065, jud. Neamt

Biserica din parohia Izvorul Muntelui-Bicaz

Are ca ocrotitori pe “Sf.Împăraţi Constantin şi Elena” şi pe “Sf. M. Mc. Pantelimon”.

Este aşezată în judeţul Neamţ, oraşul Bicaz, strada Izvorul Muntelui, pe pârâul cu acelaşi nume, la jumătatea drumului între oraşul Bicaz (respectiv 6 km) şi cabana Izvorul Muntelui (tot la 6 km) sub poalele Muntelui Ceahlău, pe traseul turistic principal care duce pe masiv.

Satul Izvorul Muntelui, azi administrativ doar strada a orasului Bicaz, s-a format în majoritate din români ortodocşi ardeleni refugiaţi din timpul şi după anul 1877, care s-au stabilit aici şi au format acest sat, mai târziu (1955 -1958) adăugându-se şi familii strămutate din satul Cârnu, Secu şi Izvorul Alb. Numele acestui sat arată că e străbătut în lung de un pârâu de munte ce-şi are izvorul la poalele Ceahlăului.

Continuare »

Biserica Nasterea Maicii Domnului- Potoci

Biserica a fost ridicată cu efortul si contribuţia substanţială a soţilor Ion si Alexandrina Ciucanu , ctitori principali, dar şi prin contribuţia credincioşilor din cele două sate sub păstorirea vrednicului de pomenire a pr. Stelian Cărpuşor, paroh al bisericii intre anii 1973-1979.

Sfinţirea lăcaşului de cult s-a săvârşit in ziua de 26 septembrie 1976 de către P. S. Calinic Botoşăneanu episcop vicar al Mitropoliei Moldovei si Sucevei, cum era titulatura de atunci, participând un număr impresionant de credincioşi de pe valea Bistriţei. Aceştia au venit să asiste la un eveniment atât de rar cu o importanţă duhovnicească pentru sufletele lor în acea grea perioadă . Lungi si grele au fost eforturile ridicării bisericii care iniţial a primit aprobarea doar pentru ridicarea unei clopotniţe, dar prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu lucrările au reuşit să se finalizeze.

Între anii 1980-1988 a slujit ca preot paroh p. c. părinte Amarinei Alecu iar din anul 1988-1998 pc. Pr. Şfarghie Florin. Între ani 1998-1999 parohia a fost deservită de Pr. Dăscălescu Cristian iar de la data de 1 august 1999 parohia Potoci are un nou preot paroh, Pr. Anghel Ion Valentin.

Manastirea Petru Voda

Desi a fost constituita recent (sfarsitul secolului al XX-lea), manastirea Petru Voda - realizata intr-o maniera ce tradeaza influente ale stilului medieval - a devenit deja loc de pelerinaj pentru zeci de mii de credinciosi. Urmand drumul national DN 15 B de la Poiana Teiului spre Targu Neamt, din Valea Largului se desprinde in stanga, o ramificatie dreapta 10 km spre satul Petru Voda.

Ajunsi in Valea Largului, vor continua drumul cu autobuzele de pe linia Durau-Tg. Neamt pana la prima statie din satul Petru Voda (dupa trecerea podului peste raul Hasca). Se poate veni si din Tg. Neamt cu autobuzele de pe linia Tg. Neamt-Durau pana in satul Petru Voda, situat la 39 km vest de orasul Tg. Neamt.

Continuare »

Manastirea Durau

Este situata in statiunea balneo-climaterica Durau, in estul muntilor Ceahlau, la o distanta de 5 kilometri fata de cascada Duruitoarea, de la care, dupa traditie, si-ar fi luat numele. Prin asezarea ei atat de izolata si prin pozitia naturala pe care o ocupa in Moldova, manastirea Durau a fost multa vreme cea mai ravnita asezare isihasta de sub Ceahlau.

Biserica actuala s-a ridicat in locul unui vechi schit de maici, existent aici inca de la inceputul veacului al XVII-lea. In anul 1802 aceasta asezare monahala a fost transformata, la sugestia si cu ajutorul Mitropolitului Veniamin Costachi al Moldovei, in schit de calugari. Un Pomelnic de la Durau mentioneaza la anul 1822 ca schitul de la poalele Ceahlaului se afla sub ascultarea "manastirii cea de piatra din vale".

Continuare »

Manastirea Tarcau

Manastirea Tarcau este situata pe Valea Tarcaului, la aproximativ 43 de kilometri de orasul Piatra-Neamt, intre localitatile Brates si Ardeluta. Aici se poate ajunge pe drumul secundar care se desprinde catre sud (aproximativ 16 km) din soseaua Piatra Neamt- Bicaz, la circa 5 km de orasul Bicaz.

Biserica de la manastirea Tarcau care poarta hramul “Duminca Tuturor Sfinţilor” a fost construita in anul 1833 de catre ieroschimonahul Avramie. De la inceput, manastirea Tarcau a fost inzestrata cu loturi de padure, fanete si mori pe Tarcau pentru a putea asigura sursele de venit necesare celor 20 de calugari care vietuiau aici. Turnul clopotnitei a fost construit in anul 1868 iar chiliile au fost refacute intre anii 1967-1968. Cu timpul, numarul calugarilor a scazut, motiv pentru care Schitul Tarcau a trecut sub ascultarea Manastirii Bistrita. Din anul 1990, asezamantul monahal a obtinut din nou statutul de manastire.

Continuare »

Schitul Înalţarea Domnului – Brates

La 15 kilometri de Gura Tarcăului, în desişul pădurilor, pe valea pârâului Brateş şi la revărsarea lui în apa Tarcăului, se întinde satul de proaspătă obârşie „Brateş”.

Credincioşii din satul Brateş, dorind să aibă o biserică, au cerut binecuvântarea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, la data de 16 martie 1947. Mitropolia a dat binecuvântarea şi l-a delegat pe Protosinghelul Veniamin Talpău, din Schitul Tarcău, să se ocupe de construirea bisericii. Ajutat de mai mulţi credincioşi, pomeniţi în pisania bisericii, a reuşit după şase ani s-o termine. Sfinţirea a avut loc la 10 mai 1953, când biserica a primit hramul Înălţarea Domnului. Cel dintâi slujitor al bisericii din Brateş a fost Protosinghelul Veniamin Talpău (1910-1992), prin osârdia căruia s-a ridicat frumosul locaş. După 1989 biserica a fost transformată în schit.

Continuare »

Mănăstirea Buhalnița

Mănăstirea Buhalnița se află în comuna Hangu, cam la 50 de km de municipiul Piatra Neamţ, pe DN 15, după ce trecem de oraşul Bicaz, spre Vatra Dornei. Lăcaș de cult, mănăstirea Buhalnița are două hramuri: cel al Intrării în Biserică a Maicii Domnului și cel al Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava şi este ctitoria domnitorului Miron Barnovschi (1626 -1629 şi 1633). Un alt lăcaș care a existat înainte, este atestat din anul 1458, ridicat de Ştefan cel Mare, dăruit fiind Mănăstirii Neamțului. Probabil că acesta era în stare avansată de degradare atunci când, Miron Barnovschi, în semn de evlavie pentru monahii din Sihăstria Buhalniţei, a construit biserica nouă din zid, în anul 1627.

După anul 1640, domnitorul Vasile Lupu (1634 -1653) a înzestrat mănăstirea cu întinse moşii, mori şi heleşteie, transformând-o într-una dintre cele mai prospere aşezări din Moldova.

Continuare »

Schitul Sfantul Pahomie – Hangu

Din timpuri îndepărtate la Hangu a existat viaţă duhovnicească. A fost mai întâi Schitul Sihastru, fondat în secolul al XV-lea. Refăcut în secolul al XVI-lea de Cuviosul Peon, devine mănăstire cu obşte de călugări, având hramul Pogorârea Sfântului Duh. În anul 1639, Mănăstirea este reconstruită de paharnicul Gheorghe Coci. Mai târziu ajunge metoc al Patriarhiei Alexandriei şi, după secularizarea averilor mănăstireşti, devine biserică de mir.

Tot în zona Hangu a existat Mănăstirea Buhalniţa, numită şi Schitul Hangu, având hramul Intrarea în biserică a Maicii Domnului. A fost rezidită în 1627 de Miron Barnovschi. Din secolul al XX-lea devine biserică de mir. Stareţul mănăstirii Bistriţa, Arhimandritul Ciprian Zaharia, dorind să reînvie viaţa monahală la Hangu, reînfiinţează în 1998 schitul. Se formează o obşte de călugări, care, sub conducerea stareţului Justin Mazareanu şi cu ajutorul credincioşilor, a început la 1999 zidirea construcţiilor.

După anul 1640, domnitorul Vasile Lupu (1634 -1653) a înzestrat mănăstirea cu întinse moşii, mori şi heleşteie, transformând-o într-una dintre cele mai prospere aşezări din Moldova.

Au fost ridicate un mic paraclis şi o clădire pentru adăpostirea vieţuitorilor.

2 vietuitori, viata de obste
Hram: Acoperamantul Maicii Domnului, Cuviosul Pahomie cel Mare
Egumen: ierom. Iustin Mazarianu
Adresa: com. Hangu, 617240, jud. Neamt ces: sos. Bicaz-Poiana Largului, la 12 km de com. Hangu

Biserica de lemn “Sfantul Gheorghe” din Galu - Comuna Poiana Teiului

Biserica de lemn din Galu este situată în cimitirul satului şi poartă hramul “Sfântul Gheorghe”. Aceasta datează din anul 1918 conform unei însemnări pe care o găsim deasupra pridvorului, dar o notă de pe o Evanghelie tipărită la Bucureşti menţionează că aceasta “… a fost dăruită… la biserica din satul Galu… anul 1780, noiembrie 8“. Astfel, există mai multe ipoteze şi anume biserica ar fi mai veche decât se crede şi în anul 1818 a avut loc o reparaţie sau actuala biserică s-ar fi construit pe locul unui lăcaş mai vechi de anul 1780.

Continuare »

Biserica de Lemn din Bicazu Ardelean – Pârâul Caprei

De pe DN 12C Bicaz – Lacu Roșu, din comuna Bicazu Ardelean spre Telec, pe șosea asfaltată, putem ajunge la biserica de lemn de la Pârâul Caprei care are hramul„Sfântul. Dumitru“.

În această splendidă biserică din lemn de tisă, construită pe talpă de tisă, s-a slujit constant de când a fost ridicată, până în zilele noastre. Este cea mai veche biserică creștin-ortodoxă de pe valea Bicazului, de la Bicaz Chei şi până dincolo de Bicaz spre Pângărați, singura biserică de lemn de la noi din judeţ pictată în interior în întregime. De aceea, biserica de lemn de la Bicazu Ardelean face parte din monumentele istorice de mare preț din judeţul Neamţ.

Continuare »

Mănăstirea Pângăraţi

Mănăstirea Pângăraţi se află situată în judeţul Neamţ, într-un loc de vis, fiind înconjurată de păduri împodobite de conifere şi foioase, pe malul stâng al pârâului Pângăraţi, la cca 13 km de Piatra Neamţ, urmând DN15 (Piatra Neamţ-Bicaz) la dreapta, drumul este asfaltat şi trece prin faţa Hidrocentralei Stejaru.

Denumirea mănăstirii vine de la numele unui pustnic care trăia prin anii secolului al XV-lea chiar în apropierea pârâului căruia i-a dat numele, pe nume Pangratie.

Continuare »

Manastirea Bisericani

Manastirea Bisericani a fost ctitorita in anul 1498, de catre calugarul Iosif, pe locul unui mai vechi schit de lemn, acela datand inca din vremea lui Alexandru cel Bun. Stefanita Voda (1517-1527) este cel care a ridicat prima biserica de zid la Bisericani. In secolul al XIX-lea se ridica chiliile, staretia si paraclisul. Dupa secularizarea averilor manastiresti din 1863, manastirea se ruineaza, iar mai tarziu devine inchisoare.

In anul 1905 manastirea este transformata in sanatoriu. Abia intre anii 1924 si 1930 ea este restaurata.

Continuare »

Biserica Sf. Ap. Petru și Pavel – Hangu

„Cu vrerea Tatălui, cu ajutorul Fiului și cu săvârșirea Sfântului Duh, s-a înălțat această biserică în satul Audia, comuna Hangu, cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel, în anul mântuirii 1918 de către enoriașii din acest loc, paroh fiind preotul Ioan Pântescu. De-a lungul anilor clădirea bisericii a fost reparată în mai multe rânduri, ultima reparație făcându-se în anii de har 1989 – 1996. Între anii 1994 – 1995 s-a pictat sfântul locaș în tehnica fresco de către pictorul Vasile Anghelache. Reparațiile și pictura sunt ctitoria enoriașilor acestei parohii, ajutați de Protosinghel Nifon Burlacu de la mănăstirea Sihăstria. Sfântul locaș s-a sfințit în anul mântuirii 1996, luna iulie, ziua 14, de către IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Domnul Dumnezeu să pomenească în cartea vieții cea deschisă în ceruri de la întemeierea lumii, pe toți aceia care au zidit și au întreținut de-a lungul vremurilor acest sfânt locaș.” (Pisania bisericii)