TURISM

Avantaje concurenţiale şi valorificare turistică:

În oraşul Bicaz şi în imediata sa apropiere există numeroase locuri naturale care impresionează prin frumuseţile lor unice, prin locurile pitoreşti încărcate de legendă, obiective cultural istorice, evenimente şi tradiţii locale autentice, bine conservate care împreună creează o zonă complexă din punct de vedere turistic cu un potenţial imens de dezvoltare.

Habitatul natural, flora şi fauna din zonă, păstrarea tradiţiilor sau contactul direct al turiştilor cu valorile locale sunt doar câteva din atracţiile ce trebuie valorificate pentru creşterea potenţialului turistic din zonă.

Unul din avantajul concurenţial al oraşului, în comparaţie cu alte oraşe ale judeţului Neamţ îl constituie aşezarea geografică, Bicaz fiind centrul urban cel mai avantajat din punct de vedere al proximităţii faţă de obiectivele naturale, de interes turistic din judeţ.

Astfel, zona Bicazului este un punct important de pornire pentru numeroase trasee montane în cadrul Parcului Național Ceahlău, atractive pentru turişti, datorită peisajelor impresionante care pot fi vizionate de-a lungul acestora.

În zonele învecinate orasului Bicaz s-au conservat tradiţiile locale, desfăşurându-se în continuare numeroase activităţi artizanale precum: pictarea icoanelor, meşteşugul lemnului, olărit, sculptura in piatră, ţesutul şi lucrăturile din piele, blănărie, măşti populare. Pe parcursul serpentinelor din Cheile Bicazului, există mici magazine cu suveniruri, cu produse realizate de artizanii români şi cei maghiari din zonă care dau o notă aparte acestor locuri.

Având în vedere că din componenţa oraşului Bicaz fac parte 3 sate, există posibilitatea dezvoltării turismului rural si ecoturismului. Astfel, turiştii se pot implica în activităţile agricole specifice zonei şi au acces la anumite modele culturale (obiceiuri, tradiţii, meşteşuguri) care nu se regăsesc cu uşurinţă în zonele puternic urbanizate.

Un alt tip de turism, de data aceasta de nişă, este cicloturismul, cu atât mai mult cu cât în apropierea oraşului există trasee pentru mountain bike, fiind iniţiate concursuri de acest gen la nivel naţional.

Formele de turism practicate în oraşul Bicaz:
   · Turism montan: drumeţii, orientare turistică, alpinism, montain bike
   · Turism sportiv: hidrobiciclete, skijet, înot, caiac, plimbări cu barca, plimbări cu vaporul
   · Pescuit sportiv, vânătoare
   · Turism rural, agroturism

Turismul montan:

   Fiind un oraş situat la poalele muntelui, Bicazul prezintă oportunitatea dezvoltării turismului montan, atracţia principală fiind Masivul Ceahlău, cu „Parcul Naţional Ceahlău”.
   Acesta este unul dintre puţinele complexe carpatine care mai păstrează încă eşantioane nealterate ale naturii, atrăgând anual un număr total de 33.605 turişti.45 În scopul informării turiştilor cu privire la traseele ce pot fi parcurse în Parcul Naţional Ceahlău şi la rezervaţiile ştiinţifice existente, a fost înfiinţat un centru de vizitare, amplasat la intrarea de la Izvoru Muntelui, în cadrul căruia mijloacele tehnologice moderne un punct forte.
   Aflate la aproximativ 25 km de oraş, Cheile Bicazului reprezintă de asemenea o opţiune de agrement, fiind una dintre cele mai cunoscute, vizitate şi frumoase regiuni geografice din România, contribuind la creşterea notorietăţii zonei, şi implicit a oraşului Bicaz.

Turismul de agrement:

   Lacul Izvoru Muntelui oferă turiştilor posibilitatea practicării turismului de agrement, din Portul Bicaz aceştia putând beneficia de plimbări cu vaporul pe lac sau închiria bărci şi hidrobiciclete.
   Acest lac, cunoscut şi sub numele de „Lacul Bicaz”, este cel mai mare lac antropic amenajat pe râurile interioare din România, întinzându-se în dreptul localităților Bicaz, Ceahlău, Hangu, Poiana Teiului. Acesta mai este cunoscut şi ca „Marea Neagră din Neamţ, fiind o întindere nesfârşită de apă, un lac imens.
   Prin caracteristicile sale, Barajul de la Bicaz reprezintă o altă opţiune pentru turiştii care vizitează zona. Considerat un adevărat simbol al Bicazului, barajul, pe parcursul celor aproape cinci decenii de existenţă, a ajuns cunoscut atât în mai toate colţurile ţării, cât şi în străinătate, fiind considerat cel mai mare baraj de greutate din România, prin masa de beton înglobată în corpul său.
   O altă atracţie pentru turişti, prin singularitatea sa, este Piatra Teiului, o klippă calcaroasă situată în coada cuvetei actuale a lacului de acumulare Izvorul Muntelui de pe Râul Bistriţa, aflată la 44 km de Bicaz, declarată ca monument al naturii din anul 1951, în prezent cu statut de rezervaţie geologică. Iniţial denumită „Piatra Dracului” datorită unicităţii sale, lucru ce nu putea fi explicat decât prin legende, ulterior a căpătat denumirea actuală după ce spre vârful ei a crescut un tei.

Turismul sportiv:

   Lacul Izvoru Muntelui reprezintă o punct de atracţie pentru turiştii pasionaţi de sport, fiind printer putinele locuri din Moldova unde se pot practica sporturi nautice.
   Traseele montane oferă posibilităţi pentru turiştii pasionaţi de ciclism, la nivel local fiind organizată totodată şi o competiţie naţională („Maraton Mountain Bike – Bicaz”).
   Evenimentele sportive reprezintă o atracţie pentru turiştii pasionaţi de practicarea unui sport, iar acest tip de turism este în plină dezvoltare, atât la nivel naţional, cât şi la nivel global.
   În oraşul Bicaz se organizează o serie de evenimente sportive de mare interes pentru pasionaţii de şah, karate, handbal, fotbal, automodele, aeromodele şi nu numai. Aceste evenimente sunt: Concursul Naţional de Automodele „Cupa Bicazului” – în luna august, Competiţia naţională „Maraton Mountain Bike – Bicaz”- in septembrie, Concursul naţional de karate - Cupa „Ronin” – Bicaz, Turneul internaţional de şah „Cupa oraşului Bicaz” – în luna aprilie, etc

Turismul ecumenic:

   Deşi oraşul Bicaz nu oferă în mod direct posibilităţi de practicare a turismului ecumenic, este un punct de tranziţie către repere religioase importante din zona Moldovei, implicit din judeţul Neamţ, acesta fiind un ţinut bogat în mănăstiri.
   În apropierea sa, se află Mănăstirea Tarcău, amplasată la aproximativ 20 km distanţă, construită în anul 1833. Aceasta este o mănăstire ortodoxă, situată în inima muntelui, hramul mai rar întâlnit, şi anume „Biserica Tuturor Sfinţilor”.