Programări: +40722463368

Condil mandibular. Articulatia temporo-mandibulara

Fracturile subcondiliene joase sînt extracapsulare, cele înalte pot fi extra sau intracapsulare, iar cele de cap condilian sînt numai intracapsulare. Toate formele pot fi cu sau fără luxaţie de condil. Fracturile cu luxaţie de condil provoacă mari dificultăţi în tratament şi ele prezintă obiectivul prezentului studiu. În prezent tratamentul acestor fracturi se conturează pe două direcţii: cea nechirurgicală şi cea chirurgicală. Repoziţionarea şi fixarea în poziţie corectă a condilului luxat e posibilă numai în mod chirurgical.

Dizlocarea articulatiei temporo-mandibulare

Tratamentul nechirurgical constă în utilizarea diferitor atele dentare şi aparate ortopedice pentru imobilizarea fragmentelor osoase fără repoziţionarea condilului luxat pe un timp scurt zile cu reluarea în continuare a mişcărilor funcţionale ale mandibulei. Însă ulterior la aceşti pacienţi pot apărea complicaţii severe ca anchiloza, constricţia mandibulei, dereglări estetice şi funcţionale 1,3,4,6,7.

În tehnicile chirurgicale prezente persistă riscul de lezare a nervului facial şi a vaselor sanguine adiacente focarului de fractură iar repoziţionarea condilului fragmentelor de condil adeseori este imposibilă. Aceasta este cauza principală pentru care chirurgii îşi manifestă rezerva faţă de tratamentul chirurgical.

UNELE ASPECTE ÎN TRATAMENTUL CHIRURGICAL AL FRACTURILOR DE CONDIL MANDIBULAR

Elaborarea metodei de osteosinteză a mandibulei în caz de fracturi ale procesului condilian cu luxaţia lui şi studierea eficacităţii ei. Materiale şi metode. Vîrsta pacienţilor varia între 18 şi 43 ani. După stabilirea diagnozei clinic şi radiografic bolnavilor au fost aplicate atele dentare şi fixată mandibula în ocluzie centrică.

In zilele imediat următoare după internare bolnavii au fost supuşi tratamentului chirurgical sub anestezie generală prin intubare endonazală.

Rezultatele tratamentului chirurgical al fracturilor de condil mandibular în dinamică

La a 3 zi după traumă operaţia sa efectuat în 4 cazuri, la a 4 -1, la a 5 -1, la a 6 -1, la a 9 -1 iar condil mandibular condil mandibular pacient la a 37 zi. În etiologia traumei prevalează trauma prin cădere — 5 cazuri, agresie — 2, accident rutier — 2. Fracturi de condil mandibular izolate au fost la 3 pacienţi dintre care la doi din ambele părţi. În trei cazuri fractura bilaterală de condil şi în altele trei cazuri fractura unilaterală de condil au fost asociate cu fracturi ale corpului mandibulei mentonieră -2paramediană -3angulară — 1.

Articulatia temporo-mandibulara

La 8 pacienţi fractura a fost intracapsulară iar la unul - extracapsulară. La 1pacient fractura a fost deschisă fractura peretelui osos al conductului auditiv extern. Metoda de osteosinteză a mandibulei în caz de fracturi ale procesului condilian cu luxaţia lui şi deplasare pronunţată spre intern Descoperirea focarului de fractură.

Incizia arcuată a artroza tratamentului simptomelor genunchilor este plasată în pliul cutanat la 2 cm sub marginea bazilară a mandibulei în jurul unghiului şi retromandibular. În mod tradiţional se pune în evidenţă focarul de fractură.

Se apreciază gradul şi sensul de deplasare a frgmentelor, numărul şi poziţia liniilor de fractură, eventual interpoziţia de ţesuturi moi. Se înlătură cheagurile de sînge, eschilele osoase libere. Reducerea deplasării fragmentelor. Cînd se izbuteşte de repoziţionat condilul luxat se condil mandibular la osteosinteză cu diferite dispozitive fir metalic, tije, miniplăci. În caz, cînd repoziţionarea condilului în mod tradiţional a fost imposibilă am recurs la următorul procedeu.

  • Tratamentul artrozei articulațiilor mici ale mâinilor și picioarelor
  • Articulația umflată și dureroasă pe braț
  • Dizlocarea articulatiei temporo-mandibulare - dr. aristide - dentist bun in Bucuresti

Osteotomia verticală fig. După decolarea de pe suprafaţa internă a fascicolelor m. Furacilini În aşa mod accesul către condilul luxat devine posibil. După deplasarea ramului mandibulei în jos condilul luxat se fixează cu o pensă, se prepară prin deperiostare şi dezinserţia m. Examinarea condilului şi elementelor ATM.

Pentru fixare adecvată şuruburile trebuie să treacă ambele corticale. Crearea orificiilor se face cu freză calibrată cu condil mandibular permanentă. Replantarea fragmentelor sintezate se efetuiază după fixarea mandibulei în ocluzie centrică, prelucrarea antiseptică a plăgii, evidenţierea condil mandibular restabilirea elementelor intracapsulare a ATM pe cît este posibil.

Fixarea fragmentelor sintezate la ramul mandibulei. Se aleg două miniplăci liniare de osteosinteză potrivit situaţiei locale, una este plasată superior şi alta inferior. În fragmentul posterior plăcile sînt fixate cu un şurub, iar în ramul mandibulei - cu 2 fig. Pe proiecţia canalului Condil mandibular. Fixarea cu 2 miniplăci liniare.

12th standard computer Application Practical Programs List

Inserarea şuruburilor trebuie făcută cu un effort dozat pentru a obţine o stabilitate primară a fragmentelor, însă nu exagerat, pentru a evita deformaţia şurubului sau fracturarea lui.

Fixarea fragmentelor sintezate cu succes poate fi efectuată şi cu fir metalic. În acest caz obligatoriu se vor folosi 2 fire - unul superior şi altul inferior în laţ simplu. Închiderea plăgii.

  1. Numirea tratamentului pentru artroza genunchiului
  2. Rezultatele tratamentului chirurgical al fracturilor de condil mandibular în dinamică

După inspecţia finală se efectuiază hemostaza, se prelucrează plaga cu soluţii antiseptice, se aplică drenajul şi suturi pe straturi. Pentru aprecierea eficienţei tratamentului chirurgical ne-am condus de următoarele criterii: menţinerea ocluziei în poziţie corectă şi reabilitarea funcţională. Radiografia mandibulei se efectua anteoperator, postoperator în primele zile după operaţie, peste 1, 3 şi 6 luni după operaţie în incidenţe fas, profil lateral condil mandibular ortopantomograma.

Dispensarizarea pacienţilor cu vizite de control cu aprecierea gradului de deschidere a gurii, mişcărilor mandibulei de propulsie şi laterale, palparea ATM. Rezultate şi discuţii Pentru sinteza condilului luxat la fragmentul de ram obţinut prin osteotomie în 4 cazuri sa utilizat cite 2 şuruburi din titan, în alt caz fractura fiind subcondiliană joasă condilul a fost fixat cu o miniplacă cu şuruburi din titan.

Aşa dar la 5 pacienţi condilul a fost păstrat. La 4 pacienţi cu fractură intracapsulară cominutivă, sinteza condilelor nu a fost posibilă de efectuat.

durere dureroasă persistentă în articulația umărului stâng

În 2 cazuri eschilele de condil au fost înlăturate şi plaga suturată pe straturi. În celelalte 2 cazuri a fost efectuată osteotomia verticală, şi capătul superior al fragmentului obţinut prin osteotomie a fost modelat imitînd condilul.

Fragmentul obţinut a fost deplasat în fosa glenoidă şi fixat de ram după metoda sus descrisă, astfel preîntîmpinînd scurtarea de ram şi dereglările de ocluzie.

Tratamentul osteoporozei de gradul 1 al articulațiilor șoldului

Dificultăţi în evidenţierea şi prepararea condilelor luxate au fost la pacientul cu fractură bilaterală invechită operat la a 37 zi de la traumă. Excursia mandibulei era limitată, ocluzia deschisă. În timpul operaţiei: ATM în cicatrice, un calos fibroosos între corticala internă a ramului mandibulei şi condilele luxate intern şi anterior cu o condil mandibular de peste Repoziţionarea condililor luxaţi a fost posibilă după osteotomia verticală din ambele părţi prin metoda sus descrisă.

În cazul fracturii deschise de condil în perioada postoperatorie sau aplicat pansamente cu meşe iodoformate pe o perioadă de 2 săptămîni. Gradul edemului postoperator condil mandibular toţi pacienţii operaţi era pronunţat şi se menţinea zile, Sindromul algic persista în primele zile de la traumă şi postoperator de o intensitate moderatăcare se cupa cu analgetice.

  • Durere în articulațiile genunchiului decât pentru a trata
  • Leucocitoza doare articulațiile
  • Mandibulă - Wikipedia

Pentru restabilirea funcţiei ATM e necesară reluarea precoce a mişcărilor de mandibulă în perioada postoperatorie. La pacientul cu fractură unilaterală imobilizarea a fost de scurtă durată - 7 zile. La pacienţii cu fracturi de condil asociate condil mandibular fracturi în alte regiuni ale mandibulei, unde nu sa intervenit chirurgical, imobilizarea bimaxilară a fost suprimată peste zile.

artroza meniscului genunchiului